Victor Picu, președintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că instituția pe care o conduce este pregătită să plătească indemnizaţii de şomaj tehnic pentru un număr de până la un milion de persoane.
Șeful ANOFM explică astfel că banii vor ajunge pentru toţi angajaţii trecuţi în şomaj tehnic, scopul fiind salvarea locurilor de muncă ale acestora de la desfiinţare.
Potrivit acestuia, indemnizațiile vor fi plătite începând din luna aprilie.
„În primul rând, oamenii trebuie să ştie că suntem alături de ei şi că vom implementa aceste măsuri cât mai eficient posibil, lăsând la o parte birocraţia. Drept urmare, imediat după ce angajatorii au suspendat contractele de muncă ale angajaţilor, deci după ce au făcut această bucătărie proprie a angajatorului conform articolului 52, litera c, din Codul Muncii, reglementare clară din Codul Muncii prin care încetează temporar contractul individual de muncă, deci după decizia de încetare temporară a contractelor individuale de muncă, angajatorii depun, în primă fază, la Ministerul Economiei, o cerere de eliberare a Certificatului pentru Situaţii de Urgenţă, iar cu acel certificat, împreună cu cererea şi cu anexa angajaţilor care au contractul suspendat, depun aceste două documente, prin email, la ANOFM”, a explicat Victor Picu în interviul acordat Agerpres.
Potrivit acestuia, banii, respectiv 75% din salariul brut, vor fi plătiţi angajatorului, iar angajatorul va plăti mai departe salariul angajatului.
„Primele plăţi vor fi făcute în cel mai scurt timp. Ordonanţa vorbeşte de maxim 30 de zile. Noi ne vom îngriji să plătim foarte repede aceşti bani. 30 de zile este un termen maxim, nu minim, este un termen reglementat prin ordonanţă. Depinde foarte foarte mult şi de câte solicitări vor fi pe acest proiect. Una este să procesezi câteva zeci, sute de mii, alta este mai multe. Depinde foarte mult. Termenul legal este de 30 de zile, noi vom încerca să plătim mult mai repede, cel puţin pentru luna martie, pentru că pentru cealaltă, pentru prima jumătate a lunii aprilie, avem destul timp să plătim (…)
Banii vor ajunge pentru toată lumea, pentru că şi dacă pot fi 400.000 – 500.000 (de contracte de muncă suspendate, n.r.), noi vom plăti, estimăm şi ne pregătim pentru până la un milion de persoane”, a mai declarat șeful ANOFM.
Acesta are și un mesaj pentru angajatori, dar și pentru angajați:
„Vreau să transmit următorul mesaj către oameni: aceştia trebuie să ştie că această măsură este pentru ca angajatorii să aibă opţiunea ca oamenii să nu-şi piardă locurile de muncă, iar angajatorii trebuie să ştie că au tot sprijinul în implementarea acestei măsuri, pentru a gestiona cu bine această perioadă. Această panică şi frică şi nesiguranţă a oamenilor pot duce către prima măsură, aceea de a disponibiliza oamenii. Noi vrem să punem la dispoziţie şi această variantă, către cei care au investit în oameni la locurile de muncă, că pot să aplice această prevedere a ordonanţei şi să suspende contractele individuale de muncă ale oamenilor şi nu să-i disponibilizeze. Cam acesta e mesajul, cu convingerea că vom trece cu bine de acest moment şi cu garanţia că le stăm la dispoziţie pentru a implementa cât mai eficient acest program”, a scris Picu.